Въпрос от Василка:

 

Здравейте, имам бебе-момиченце на месец и 20 дни. В началото не искаше да суче и аз се цедях с машинка на Авент-Филипс, за да я храня при което получих втвърдяване на дясната гърда отгоре, което се напипва, когато гърдата се хване с 2 пръста странично. Посетих и мамолог, който ми каза, че задържам кърма и ми изписа окситоцин при нужда да го ползвам. Започнах да слагам бебето само да суче, но това уплътнение си седи.  
Другия въпрос към вас ми е следния: през нощта гърдите ми стават твърди и ако бебето не пожелае да суче - отново се цедя на 3-4 часа. 
Благодаря Ви предварително.
Отговор:
Здравейте, Василка,
Чудесно е, че продължавате да кърмите. Наистина през първите седмици след раждането това не е много гладко протичащ процес , но явно Вие сте упорита. Затрудненията, които имате са често срещани през първия месец. Ако имате твърди участъци в гърдите, бихте могли да ги разнесете като леко и нежно масажирате докато бебето Ви суче. Добре е да вземете детето в поза, така че брадичката му да сочи по време на кърмене към проблемния участък. Има хубав клип за това в сайта: http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=Zatrudneniya_pri_kyrmene
Добре е проблемната гърда да предлагате начесто при сукане-по възможност нека всеки път детето да започва да суче от нея. Добре е тази гърда да се изсуква от детето и нощем. 
За другия Ви въпрос-добре е детето на тази възраст все още да суче нощем и затова ще е хубаво да го будите.  То е най-добрата помпа. Изцеждането на гърдите Ви е подходящо само до облекчение, при положение, че детето не е успяло да Ви изсуче достатъчно. В общия случай избягваме изцеждането на гърдите, защото по този начин ги стимулираме да произвеждат още повече кърма. 
Ако имате нужда от повече информация, с удоволствие ще Ви предоставя.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара