Въпрос от Vasi Vladimirova:
Здравейте Д-р Панчева,
Благодаря Ви за изчерпателния отговор.
Забравила съм да Ви спомена, че имам операция от фиброаденом на проблемната гърда. Вчера пак ми се запуши дясната гърда и до момента продължавам да слагам окситоцин и в двете ноздри, но трудно излиза кърмата навън и все още ми доста твърда и напрегната, отвътре я чувствам като огромна буца, отгоре малко поомекна. Бебчето не суче активно, а и по-скоро бързо заспива. Щипя я, подбутвам я, но вместо по 20 мин. на гърда най-много - тя явно симулира сучене и седи по повече минути. Разбирам, че избягвате цедене, но в моя случай май се налага и как бих могла да я изцедя насила, тъй като и с машинката почти не тръгва.
Според Вас дали е уместно да се откажа от кърменето, тъй като ми коства огромни усилия и много се притеснявам за тази си гърда или няма да мога да издържа на напрежението да ми се спре кърмата насила.
Благодаря Ви предварително
Успешни дни, поздрави, Василка
Отговор:
Здравейте, Василка, 
Разбирам, че Ви е трудничко, но продължавате да сте упорита , за което Ви поздравявам. Бих Ви предложила да се борите ден за ден. Нека днес положите усилия само още един ден, а може би и утре. Сутринта е по-мъдра от вечерта. Това помага още повече ако някой от домашните Ви го каже.
Наличието на фоброаденом не е проблем в момента за кърменето Ви. Разбира се, във Вашия случай ще е хубаво да се изцеди гърдата. Най-щадящият начин е на ръка като преди това е добре да я омекотите. Ето едно хубаво клипче по този повод:
http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=Kak_da_se_spravim_s_prepylneni_ili_poduti_gyrdi
Ще забележите, че още при омекотяването от гърдата започват да капят капчици и Вие я усещате не така напрегната независимо от малкото изцедени капчици.
 След като така хубаво сте омекотили гърдата си, можете да пристъпите към цеденето. 
http://www.dechko.bg/beta/biblioteka/?stat=Kak_da_iztzedim_gyrdata_si_na_ryka
А можете да предложите омекотената ареола на бебенце-така ще му е по-лесно да суче.
Тези два цикъла-омекотяване и цедене могат да се повторят няколко пъти-5-6, дори и повече, до облекчение. Само внимавайте да не се увлечете и да стигнете съвсем до меко, тъй като има шанс следващия път да има повече кърма.
Надявам се, че след всичко това ще се почувствате по-добре!
Само още един ден
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара