Въпрос от Ан-Викотиря:

Здравейте, искам да ви попитам, понеже детето ми е на 10 месеца и две седмици, но от известно време се изхожда с изключителни мъки и много трудно. Изпражненията са твърди и понякога придружени с кръв, педиатърката ме посъветва известно време да му давам Дуфалак-сутрин и вечер по 2,5 мл. Интересува ме на какво се дължи това трудно изхождане?

Отговор:
Здравейте, Ан,
Нерядко изхожданията отразяват храненето на детето и начина на живот. Често запекът се появява в кърмаческия период при смяна на един вид храна с друг, при въвеждане на нови храни, при промяна на климата и мястото на живот. Препоръките за справяне с него са няколко:
1.        Предложете на детето повече целулоза съдържащи храни- в това число овесени ядки, елда, просо, пълнозърнест хляб, по-груби зеленчуци-зеле, карфиол, зелен боб, плодови пюрета от круша, грозде, сливи, кайсии, праскови. Старайте се да ги предлагате не само един път на ден, но няколко пъти-постоянно в храната да присъстват някои от тези продукти. 
2.        Повишете консумацията на вода - за тази възраст количеството може да е поне около 200 мл.
3.        Не ограничавайте подвижността на детето, дори напротив, подкрепяйте все по- самостоятелното придвижване в пространството. Движението на тялото стимулира перисталтиката на червата.
4.        Можете да намажете с обезболяващи кремове ануса на детето, когато видите, че то се напъва да се изходи-нерядко при запек децата имат болка, впоследствие страх от изхождане и се въздържат точно поради тази причина.  
5.        Предлагайте изписания от лекаря медикамент системно за по-дълъг период от време-нерядко се налага няколко седмици , а не след 2-3 дневна липса на изхождане, защото целта са ежедневни дефекации, които не са твърди и болезнени за детето.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара