Въпрос от Konstantina Koleva:

Здравейте, на нас са ни тръгнали горните 2-ве зъбчета, от 3 месеца не искат да излязат. Но въпроса ми е друг нормално ли е нослето да му е чисто без сополки и да хърка все едно има?

Отговор:
Здравейте, Константина,
Предполагам, че детето Ви е малко-кърмаче над 6 месеца, може би. В бебешка възраст нерядко има по-продължително набъбване на лигавицата на носа вследствие преминала инфекция, настинка или просто поради високата температура на стаята, в която живее и която изсушава лигавиците. Обичайно хъркането без сополки се дължи на подобна набъбналост, а понякога и на секреция от нослето, която се стича назад. Някои наричат това състояние задна хрема. 
Това, което можете да направите е да промивате носа с физиологичен разтвор винаги, когато забележете подобно състояние. В повечето случаи то е безобидно. Предлагайте и повече вода, за да осигурите добра овлажненост на лигавиците. Ако успеете да намалите температурата в стаята на детето, още по-добре. Оптималната температура на въздуха е 20-21 градуса през деня и още по-ниска през нощта.
Надявам се, че тази информация Ви е полезна!
Поздрав, 
Д-р Панчева 
 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара