Въпрос от Милка Калчева-Кисимова:
Здравейте!
Имам 2 въпроса които искам да задам.
1. Бебето ми на 4 месеца /момиче/ има диастаза на правите коремни мускули, какво означава това, нещо сериозно ли е и провежда ли се някакво лечение?
2. На десния клепач и на челото има червени петна /така е родена/ ще изчезнат ли сами или ще останат така необходимо ли е лечение ?
Предварително Ви благодаря!
Отговор:
Здравейте, 
Диастазата на правите коремни мускули  е състояние, което в повечето случаи е козметичен дефект. Представлява разделяне на двете части на правия коремен мускул на лява и дясна половина. Нормална, при по-зрели деца тези две части са плътно свързани по средата на корема. При раждането, обаче, те не са още добре развити и може да не са плътно свързани. При това когато детето се движи активно или се опитва да става или кашля и киха, се вижда подуване в средата на корема над пъпа –понякога до гръдната кост. В много редки случаи се налага хирургично лечение след определен период от време ако диастазата се усложни с херния.
По отношение на петната на челото. Ако те са на нивото на кожата и са бледо червени, гладки, то най-вероятно се касае за родилни петна тип „ангелска целувка“. Обичайно те се намират още по челото, вратлето, под и между очите. Обичайно с времето изчезват или най-малкото избледняват. Нерядко това отнема месеци до 1-1 ½ години.
Ако тези петна лилавеят, меки са, не са на нивото на кожата е добре да се консултирате с кожен лекар за това какви точно са и как трябва да се процедира 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара