Въпрос от sunny:

Здравейте, имам бебе на 2 месеца и ни казаха че има пъпна херния. Можете ли да ми дадете съвет как да се справим с нея? Какви за вариантите за лечение?

Отговор:
Здравейте, Съни,
Разбирам притеснението Ви. Предполагам, че това за вас е неочаквано. Заедно с това бих искала да Ви успокоя, че пъпната херния е честа  във възрастта на детето Ви. Размерът й може да е от лещено зърно до обем на орех, а дори и повече. В обичайната практика се избягва радикалното й коригиране по хирургичен път. Изчаква се поне до 1 година, а дори и повече, защото най-често тя се коригира от само себе си поради съзряването на тъканите на детето и подобряване на тонуса на мускулната и съединителна тъкан. Няма данни в медицинската литература, че което и да е консервативно средство е подходящо за овладяване на пъпната херния по-бързо- в това число притискане с монета, слагане на специални лепенки, масажиране, въртене на пъпа, за да се „завиел“ и т.н. 
Единствено важно в случая е да следите за алармиращи симптоми- подуван, зачервяване и втвърдяване на хернията, повръщане и съчетано с тях силно неспокойствие на детето. Подобни симптоми могат да се случат при по-големи хернии и те налагат бързи консулти със специалисти-педиатър, хирург.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара