Въпрос от Euphorica:

Здравейте, искам да попитам дали е възможно физиологичната жълтеница да не се прояви в първите дни или изобщо? Дъщеря ми е на 11 дни, а още няма признаци. Тя се изхожда веднага след хранене, дали е изхвърлила билирубина бързо? И хремата нормално явление ли е при новородените?

БЛАГОДАРЯ!

Отговор:

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса!
Наистина има бебета, при които жълтеницата не е видима. Това се случва при малка част от децата, но е напълно възможно. Освен това, жълтата оцветка на кожата се наблюдава според опитността и чувствителността на очите Ви, както и според стойността на билирубина (видима е обичайно ако билирубинът е около и над 80мкмол/л). Възможно е, детето Ви да е прекарало лека физиологична жълтеница, която не сте видяли.
Жълтеницата може да е незабележима и ако детето е хранено добре след раждането, сукало е активно, получило е достатъчно калории и е изхвърлило част от билирубина, както сама много добре посочвате, чрез фекалиите, но и чрез урината.
Така или иначе, жълтеницата Ви е преминала и не очаквайте да се появи повече ако детето Ви се развива добре и няма заболяване.

Пожелавам Ви спокойствие!


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара