Въпрос от Мария Трифонова:

Синът ми е на 8 месеца, захранен е почти със всичко, но при ядене на прясно мляко, кисело мляко и сирене се зачервява там където се изцапа. От готовите пюрета които имат мляко също се зачервява. Няма разтройство, повръщане или обриви. След като го измия до 5-10 мин зачервяването изчезва. При ядене на бисквити в които има мляко не се зачервява. Вчера му дадох и баница ( домашно правена ). Също не се зачервява. Какво да правя? Има ли нещо притеснително? Все още е на кърма.

Отговор:

Здравейте Мария,
Благодаря Ви за въпроса.
Разбирам, че все още кърмите детето си, което е чудесно. Виждате връзка между зацапването с мляко и обрив по кожата без храносмилателни нарушения. Трудно е да се каже при толкова леки реакции дали това е симптом на алергия към белтъка на кравето мляко или други съставки в млякото причиняват дразнене на кожата и оттам обрив. Явно реакцията зависи и от дозата на предложеното мляко, защото нямате обриви при предлагане на млечни бисквити. На този етап считам, че е най-добре да предлагате все още малки количества краве мляко и повече кърма. Бихте могли, заедно с това да проследите дали детето има същата реакция, когато предлагате хидролизатно мляко, което е хипоалергично. Шансът да се касае за чуствителност към белтъка на кравето мляко при липса на реакция към хидролизата е по-голям.
Ако сте притеснена, обаче и търсите точен отговор, ще е добре да се консултирате с ъс специалист- детски гастроентеролог, алерголог или специалисти по харнене и диететика.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара