Въпрос от Nadya Petrova:

Здравейте,
Бебето ми е на 6 месеца и 1 седмица. Изключително кърмено. На 5 месеца и половина захраних с оризова каша, седмица след това картофено пюре и след седмица пюре от тиква. Преди двя дни добавих много малко морков в пщрето от картоф. Появиха се малки пъпчици по гърдите и коремчето. Възможно ли е да е непоносимост към морков? Личният лекър има съмнение за атопичен дерматит поради суха кожа и пъпчици около устата.

Отговор:

Здравейте Надя,
Прекрасно е, че все още кърмите детето си.
Виждам, че сте го захранили в срок и сте избрали подходящи храни. Притеснена сте дали предлагането на морков е станало повод за поява на алергия.
Трудно ми е да кажа при толкова слаба реакция дали наистина това е така. Възможно е подобен обрив да се появи и при претопляне на детето. Истина е, заедно с това, че при по-суховата кожа при децата имамем очакване да е по-висок рискът за алергии, но разбира е и това не е 100% така. Появата на обрив около устата също е дискретна реакция, която може да е свързана с дразнене чисто механично от поетата храна и не винаги е реакция на непоносимост или атопия. Във Вашия случай, при толкова дискретни реакции, за да се постави диагноза е нео ходимо проследяване на обривите, внимателен оглед за тейни специфични особености (данни за залющване, секретиране, време за поява и преминаване) и евентуално консулт със специалист.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара