Въпрос от Десислава Савова:

Дъщеричката ми има проблем със сливиците, винаги през есента започва задна хрема, която трудно се повлиява от медикаменти и през зимата се стига до антибиотик, може ли да се прекъсне този процес без премахване на сливиците?

Отговор:

Здравейте Десислава,
Благодаря Ви за въпроса!
Разбирам, че сте притеснена за състоянието на детето Ви. Децата в яслена и ранна детска възраст боледуват често от простудни заболявания и то особено в есенно-зимния период, когато времето е променливо и студено. Нерядко тези състояния са свързани с незрялост на имунната система, както и със склонност на сливиците да реагират при инфекции. Понякога тази реакция е доста продължителна и е възможно инфекцията да се усложни и да се наложи антибиотично лечение. Нерядко при навършване на 6-7 години, сливиците намаляват своя размер и боледуванията се разреждат. Трудно ми е да преценя дали детето Ви е от тези деца, при които се налага хирургично отстраняване на сливиците или може да се изчака.
Ето някои съвети, които са подходящи за общо укрепване на имунната система на детето Ви:

  • Консумация на по-голямо коичество течност и най-вече вода.
  • Честа консумация на свежи плодове и зеленчуци (4-5 пъти дневно), които са естественият източник на витамин С и други витамини и антиоксиданти. Те имат предпазващ ефект при инфекции.
  • Консумация на квасено мляко, особено на такова, което съдържа пробиотични закваски. Все повече са както историческите наблюдения, така и съвременните научни доказателства в медицинската литратура, че различни пробиотици (какъвто е например Lactobacillus bulgaricus) и пребиотици(олигозахариди получени при ферментацията на млечните продукти) имат стимулиращ ефект върху имунната система.
  • Достатъчно сън-особено ранното лягане (преди 22.00 часа) успокоява напрегнатата нервна система на детето и благоприятства за преодоляване на умората. Преумората особено при децата може да допринесе за влошаване състоянието на имунитета.

Дано някои от тези съвети са Ви от полза.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара