Въпрос от Ралица:

Kак се лекуват жълто - зелени и гъсти сополи, които се стичат към гърлото. Няма температура. Няма кашлица само сополи, който спират за една седмица и пак се проявяват. На какво се дължи това и с какво се лекува? Слагам от капките коларгол, но няма кой знае какъв ефект. Ще чакам отговор. Предварително благодаря за отделеното време.

Отговор:

Благодаря Ви за въпроса!
Безспорно той вълнува много родители.
Предполагам, че той е по повод заболяване на детето Ви. За жалост, от мейла Ви не ми става ясно колко голямо е то, за да Ви препоръчам конкретни мерки. Поради това ще Ви дам обща информация:
Жълто-зелената секреция от носа се дължи на бактерилано усложняване на бистра хрема. Нерядко тя е по начина, по който описвате, през първата година от посещението на детска градина или ясла. Обичайно това е времето, през което децата обменят едно с друго всякакви бактерии и вируси и нерядко след леко закрепване от бактериално нашествие, следва поредното такова. Най-често лигавицата на носа не може да се възстанови напълно при едното заболяване и е по-податлива на следващото такова. Обичайно това е причината за леко затихване на симптомите и поредно влошаване. Какво можете да направите: 1. Постарайте се да не събирате детето си с други болни деца; 2. Най-доброто лечение на хремата е нейното редовно почистване. За тази цел е добре да се направи така, че носните секрети да станат по-течливи, а не гъсти-както е с жълто-зелените. Това се постига чрез редовното промиване на нослето на детето с физиологичен разтвор- по типа на промивка с 2-5 мл според възрастта, а също при пиенето на повече течности от детето и овлажняване на въздуха в стаята, в която то живее. Според това колко е голямо детето Ви, ще е добре да го приучите да издухва редовно –поне 3-4 пъти на ден секретите от носа си или Вие да ги почиствате с помпичка. За тази цел добър ефект имат помпите, които се слагат на прахосмукачка, както и тези, при които с помощта на тръбичка се изсмукват секретите от носа. Можете да потърсите информация за фирмите производители на такива в интернет.
Всичко това можете да правите у дома ако детето е в добро общо състояние, ако се храни както обичайно, ако няма главоболие и е без повишена температура. Ако, обаче има някои от тези симптоми или секрецията е едностранна, или има предхождаща травма на главата, ще е добре да да се консултирате със специалист.
Надявам се, че тази информация Ви е полезна.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара