Въпрос от Ани:

Дъщеря ми е на 2 г. и 11 мес. Лекувахме пневмония стационарно с орален АБ 12 дни. 20 дни по-късно започна да кашля и я хоспитализираха за 7 дни с диагноза "друга пневмония"... 7 дни венозен АБ, изписана с назначен нов АБ за 7 дни, после нов АБ за още 4 дни (уви, оказа се неуспешно избран), и предписан нов АБ. Лечението с АБ започнахме с хоспитализирането на 25.01., а петък 22.02 се надявам да го приключим... Сега сме на физиотерапия... Нормално ли е такова дълго лечение и как да я предпазя?

Отговор:
Здравейте, Ани,
Според състоянието на имунитета на детето и агресивността на инфекцията, е възможно лечението на пневмония да продължи по-дълго време. Нещо повече-при доказа тежка пневмония антибиотичната терапия е препоръчително нерядко да продължи 1 месец. Чудесно е, че провеждате физиотерапия, защото подобен  начин на долекуване има много добър ефект за възстановяването на белодробната тъкан. 
Бихте могли да предпазите детето нататък във времето като избягвате контакт с болни деца поне за 1 месец след пневмонията, осигурявате чест прием на пресни плодове и зеленчуци, по-голямо количество течности,повишен прием на ненаситени мастни киселини от продукти като ядки, риба,  след пълно възстовяване-закаляване-бавно и постепенно. Добре е през летните месеци да проведете и климатолечение- да прекарате с детето най-малко 2 седмици при среднопланински климат- например в Трявна.
Пожелавам бързо възстановяване,
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара