Въпрос от Skakalche:

Здравейте,
Моля да ми обясните как действат ваксините, както и да ми разкажете за безопасността и ефективността им. Питавам ви, защото първото ми дете вдигаше винаги висока температура след поставянето на ваксина. Очаквам през следващия месец да се роди второто ми дете и се чувствам притеснена, според вас добре ли е няколко дни преди ваксинация да се дава антихистамин на бебето?

Отговор:

Здравейте,
Първите ваксини се появяват в началото на 19 в. и оттогава е извървян дълъг път към съвременните ваксини, с които разполагаме. Те биват различни видове и имат различен начин на действие, но най-общо целят да „обучат” имунната ни система да разпознава конкретни антигени (болестотворни бактерии или вируси) и при първия досег на организма ни с тях, да предизвиква бърз отговор на антителата на нашата имунна система (понякога съпътствани с температура), с което да се възпрепятства развитие на заболяването у човека. Как става това „обучаване” на имунната система? Чрез ваксината в организма се вкарва антиген (може да е част от истински патоген (без неговото ДНК), може да е убит патоген или пък изкуствено създаден такъв, който само и единствено да има външната форма на болестотворния патоген). Имунната ни система „запомня” конкретната форма на тези антигени и изработва свои специфични антитела, които да „прилягат” точно на тези антигени, с което възпрепятстват развитието на болестта.
Тъй като ваксините се поставят на здрави хора, то от първостепенно внимание за здравните власти са проучванията, които показват безопасността и ефикасността на прилаганите ваксини. Преди да получи разрешение за употреба всеки медикамент /ваксина минава през няколко фази на проучвания (около 10-15г). Едва след като се докаже неговата ефикасност и безопасност, той може да получи разрешение за употреба на пазара. Дори и тогава, здравните власти продължават да следят за поява на евентуални нежелани реакции. Тези данни се обобщават в регистри и се проследява наличието на причинно-следствена връзка за всеки докладван случай, с цел да се сведе до минимум рискът от поява на сериозна нежелана реакция.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара