Проучване потвърждава, че галенето на бебето доказано действа като болкоуспокояващо

От 03.01.2019, видяно 1678 пъти

Да галиш бебето си с равномерни движения е естествен майчин инстинкт. Не само, че това действа успокояващо и на двете страни (майката и бебето), но също така е и документирано и потвърдено, че контактът на кожа-кожа спомага за сплотяването и изграждането на по-силна връзка между теб и новороденото.

Проучване проведено от два водещи университета е проследявало мозъчанта активност на бебета, които са изложени на болка (при направата на кръвни изследвания). Резултатът е доказал, че галенето на бебетата, докато изпитват болка, намаля активността на тази част в мозъка, която отговаря за възприемането на болката.

По време на експеримента половината от бебетата биват галени непосредствено преди кръвните изследвания, като при тях са регистрирани 40%  по-ниски нива на реакция на болката. В частност, проучването открива, че равномерни погалвания с приблизителна скорост от 3 см в секунда са най-ефективни, а това всъщност съответства на естествения ритъм, с който майките интуитивно галят децата си.

Професор Ребека Слейтър, автор на изследването, обяснява, че самият темп е от значение, защото се активират неврони в кожата (наречени с-тактилни неврони), които при предходни проучвания са показали пряка връзка с редуцирането на болката при възрастните. Този експеримент служи за да покаже, че докосването може да се отрази върху мозъчната активност на бебето. Слейтър казва още: „Вече доказано знаем, че близкият конктакт и докосване се отразяват директно на бебетата, както и на неонаталната грижа, като помагат на родителите да се сближат и изградят трайна близост и връзка с подрастващото.“

В изследването, проведено от Оксфордския университет и Увиверситета Джон Мурс в Ливърпул, са взели участие 32 бебета.


Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж