Как да кърмим в легнало положение

От 11.03.2013, видяно 0 пъти

Зареждане на видеото ...

Как да кърмим в легнало положение

Легнете удобно на една страна. Добре е раменете и главата Ви да са леко повдигнати от възглавница. Обърнете детето хубаво към Вас, за да му помогнете да засуче най-правилно-лице срещу лице.

За да улесните засукването на бебето, подхванете гърдата спротивоположната ръка - с дясна ръка лявата гърда. Поддържайте гърдата така, че палецът да е от едната страна, а пръстите - от другата. Важно е пръстите ви да са далече от ареолата, за да не пречат на бебето да засуче голяма част от нея. Привлечете бебето плътно до себе си - нека да няма разстояние между неговото и вашето тяло. Това може да се постигне най-лесно ако отведете настрани долната ръчичка, така че тя да не остава между Вас и бебето. Брадичката и долната устна на детето плътно се опират в гърдата, а зърното ви сочи горната му устна - това е чудесна първа стъпка за засукване. Ако подразните леко устните на бебето със зърното си или изцедите няколко капки кърма, то ще започне да отваря уста и да търси. Изчакайте бебето да отвори широко уста - и с ръката, с която го придържате зад тила, бързо го привлечете към гърдата. По този начин зърното навлиза възможно най-дълбоко в устата на бебето и то обхваща по-голяма част от ареолата. Така за бебето ще е лесно да изсуква млякото от гърдата.

В тази поза може да се кърми както от по-долу разположената гърда, така и от по-горната гърда при леко завъртане на тялото Ви напред или при слагане на одеало или възглавница под бебето, за да стигне до нивото на гърдата Ви. Бихте могли да кърмите така през нощта, през първите часове след раждането или след цезарово сечение, когато умората е значителна и нямате сили да се  обърнете в леглото. 


Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж