Как да кърмим в поза кръстосана люлка

От 07.03.2013, видяно 0 пъти

Зареждане на видеото ...

Как да кърмим в поза кръстосана люлка

Това е поза, която консултантите по кърмене към Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” препоръчват горещо при раждане на първо дете, тогава когато се учите да кърмите през първите дни, както и при трудности със засукването. Особено подходяща е тя през първите седмици след раждането, защото дава възможност детето да се постави на гърда при възможно най-благоприятни условия.

Седнете удобно, с изправено тяло. За удобство на двама Ви, можете да повдигнете телцето на детето с помощта на възглавница почти до нивото на гърдите Ви. Така няма да има нужда да се навеждате при засукване. Обърнете внимание и на неговата поза- обърнете цялото телце с лице към Вас  така добре, че ухото, рамото и хълбокът да очертаят права линия. Ако искате да сте възможно в най-плътен контакт с бебето е добре да отведете нежно долната ръчичка настрани-нека тя попадне около кръста Ви. По този начин ще дадете възможност коремчето на бебето Ви да се прилепи плътно към гърдите Ви. За да улесните засукването на бебето, подхванете гърдата със сътоветната ръка- с дясна ръка дясна гърда. Поддържайте гърдата така, че палецът да е от едната страна, а пръстите - от другата. Важно е пръстите Ви да са далече от ареолата, за да не пречат на бебето да засуче голяма част от нея. Привлечете бебето още по-плътно до себе си - нека да няма разстояние между неговото и вашето тяло.

Подкрепяйте тялото на детето със свободната ръка като придържате зад гръбчето с мишницата и предмишницата. Дланта на ръката ще даде опора на тила на бебето. Пръстите поддържат главичката зад ушите. Тази поза дава възможност за добро наблюдение при сукане и по-голяма подвижност и маневреност на главата на детето, за да стане лек и удобен целият процес.

Придвижете тялото на детето така, че зърното Ви да сочи към горната устна или над нея. Ако подразните леко устните на бебето със зърното си или изцедите няколко капки кърма, то ще започне да отваря уста и да търси. Изчакайте бебето да отвори широко уста - и с ръката, с която го придържате зад тила, бързо го привлечете към гърдата. По този начин зърното навлиза възможно най-дълбоко в устата на бебето и то обхваща по-голяма част от ареолата. Така за бебето ще е лесно да изсуква млякото от гърдата.

Засуче ли добре, можете да донагласи позата му като притисне долната част на тялото по-плътно към Вас. При това носът ще се освободи още по-добре, а брадичката ще прилепне по-плътно към гърдата. Така детето се чувства чудесно. 


Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж