Кърма средно 3-4 кърмения на ден, понякога и повече
Ако детето не се кърми, предлагане на мляко за кърмачета (адаптирано мляко)-1-2х180-200 мл
Захранващи храни
Зеленчуково пюре от: картоф, броколи, пащърнак, морков, тиквичка, чушка, домат, карфиол до 10-12 супени лъжици (150-180 грама) при по-гъста консистенция или 12-14 супени лъжици (180-210 грама) при по-мека консистенция. Могат да се предлагат леко сварени зеленчуци за ядене с пръсти.
Бобoви храни-леща, фасул, зелен боб, грах добавени към зеленучковото пюре или вместо него
Месо- крехко постно червено месо (заешко, агнешко, телешко), пиле, пуйка, риба до 6-8 супени лъжици (80-100 грама)
Жълтък-1/4-1/2 стрит варен жълтък добавен към зеленчуковото пюре
Зърнени храни: обогатени с желязо безглутенови (оризова, елда, царревица), глутенови каши (пшеница, овес, ръж, ечемик) до 10-12 супени лъжици (150-180 грама) при по-гъста консистенция или 12-14 супени лъжици (180-210 грама) при по-мека консистенция.
Попара направена от сухар, изкиснато сирене, масло, вода до общо количество 14 супени лъжици (200 гр)
Плодове-ябълки, круши, тиква, кайсия, праскова до 90-120 грама (18-22 чаени лъжички), обичайно добавени към кашата (до достигане на порцията храна 200 грама) или към млечно-плодов кисел. Могат да се предлагат меки обелени и намачкани плодове за ядене с пръсти.
Плодов сок-прясно изцеден, предлаган между храненията до общо количество 100-120 мл.
Булъон или супа по 50-70 мл преди обедното хранене
Храни за ядене с пръсти между храненията-намачкан плод (банан, круша, кайсия, диня) или сварен зеленчук (морков, картоф, тиквичка, пашърнак, карфиол), сухари, коричка хляб.
Вода: Предлагане на вода между храненията 150-250 мл на ден
Примерно меню:
Рано сутрин: кърма или преходно мляко
Сутрешно хранене: попара, кус-кус, каша, овесени ядки и плодов сок
Обяд: булъон, месно-заленчуково пюре, варива или зеленчуково пюре с жълтък-редуват се през ден, допълнително предлагане на намачкани, насъргани храни, които могат да се ядат и с пръсти
Слеодбедно хранене: каша с плод или млечно-плодов кисел, допълнително предлагане на намачкани плодове, плодов сок, печена закуска на малки хапки след навършени 10 месеца
Вечерно хранене- Постно ястие, допълнител но предлагане на храни за яддене с пръсти-намачкан зеленчук, сухар, коричка хляб
Предлагане на зеленчуци и плодове за ядене с пръсти между храненията или заедно с тях.
В тази възраст детето може да започне да се храни с храна характерна за семейството, като все още се спазва принципа тя да не е посолена и подсладена.
Автор: Д-р Ружа Панчева