Ползите да четем на детето си

От 08.04.2015, видяно 10280 пъти

Да четеш на детето си е сред най-приятните и неангажиращи моменти. Той е удоволствие както за теб, така и за бебето, което обожава да слуша гласа ти. Освен че усилва още повече връзката между майката/ бащата и детето, четенето на глас помага и за по-нататъшното му развитие.

Често пъти възниква въпроса: „Колко трябва да е голямо детето, за да започна да му чета?”. Няма време, за което да кажеш, че е подходящо да започне да се чете на глас – още от утробата, бебето разпознава твоя глас и намира в него спокойствие. Може да опитате още докато сте бременна и да продължите и след раждането.

Имайте предвид, че малкото дете няма как да разбира какво му четете. Това обаче не пречи да му обяснявате някои неща, да му давате примери или да споделяте мнението си. По този начин може да ангажирате вниманието му и с времето то ще свикне. Хубавото е, че нямате ограничения в това какво четиво да предпочетете. На ваше разположение са любимият ви роман, последният брой на дадено списание и др.

Четенето на глас, още докато детето е съвсем малко, има и своите ползи. Това би му помогнало в бъдещото му развитие, особено когато започва да говори. След като порасне от книгите ще може да чуе думи, които не се срещат толкова често в ежедневната реч, както и ще се научи по-лесно да съставя правилни, добре подредени изречения.

Ако успеете да направите това като една традиция между вас и вашето дете, то може да постигнете и друг, много важен ефект. Чрез това ваше занимание може да покажете на вашето дете колко е ценно да се четат книги и да го научите за ползите, които има от тях.

Когато започвате да четете на вашето бебе, имайте предвид, че най-важното е то да направи връзката между нещата, които обича най-много – гласът ви, близостта и вниманието. Затова е хубаво по време на тези вашите занимания да съсредоточите цялото си внимание върху това. Не се опитвайте да разказвате историята или да говорите с различни гласове, спрямо отделните герои. Бъдете естествени и спокойни – по този начин ще успеете най-силно да усетите връзката майка-дете.

Малкото дете и книгата
Може би се чудите каква е ползата да четете книги на детето си още от най-ранна...
Гледано: 0 пъти
Детето и книгата
Малките бебета може да не знаят какво означава картинката в книгата, но четенето...
Гледано: 170 пъти
Ползата от четенето на книги
Каква ли е ползата да четем книги на детето си още от най-ранна възраст –...
Гледано: 0 пъти
Да разберем повече за децата с обучителни трудности
Децата с обучителни трудности проявяват широк кръг от симптоми. Затрудненията им...
Прочетено: 2897 пъти
Дислексия
Дислексията не е заболяване. Тя е разстройство или нарушение в една или повече от...
Гледано: 2025 пъти
Кога да започнете да четете на вашето дете?
В лекцията се засягат въпроси свързани с ценността на четенето за формиране на...
Гледано: 668 пъти
Ползите да четем на детето си
Да четеш на детето си е сред най-приятните и неангажиращи моменти. Той е...
Прочетено: 10280 пъти
Кога децата се учат да четат, пишат и смятат
В даден момент всеки родители започва да се чуди кога децата им трябва да се...
Прочетено: 6607 пъти

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж