Целиакията е все по-често срещащо се заболяване в развития свят и затова нерядко се задава въпрос дали има възможност и какви са начините да се предпази детето от него. Ето някои подходи основаващи се на съвременни проучвания:
Кърмене и целиакия
Има проучвания, които показват защитното значение на кърменето, както и такива, които не успяват да докажат такъв ефект. Заедно с това няма достоверни данни, които показват дългосрочен предпазващ ефект на кърменето. Така че, противорещиво на този етап е твърдението, че кърмата предпазва или забавя появата на целиакия. Въпреки факта, че литературата е нееднозначна, това не означава, че кърменето няма значителна роля за предотвратяване на целиакия.
При изучаване на взаимодействието между кърменето и целиакията, се имат предвид сложните взаимоотношения между чревният имунитет, микробната флора, генетична предразположеност, консумацията на глутен и различните фактори на кърмата. В допълнение човешкото мляко съдържа глутен в малки количества, което може би предизвиква толерантност към глутен, както е било предположено и наблюдавано и за други антигени. Най-вероятно поради всички тези съображения страни като Германия, Хърватско, Израел, Полша, Швеция, Америка препоръчват въвеждането на глутен да става докато бебето получава кърма.
Време за въвеждане на глутен
Данни от проучвания показват, че както ранното- преди 4 навършени месеца след раждането, така и късното - на 7 и повече месеца въвеждане на глутен, може да бъдат свързано с повишен риск от целиакия и трябва да се избягва. Счита се, че по отношение на глутена има т нар. „прозоречен период, който е най-благоприятен за безпроблемното му въвеждане. Според повечето европейски препоръки той е между 4 навършени и 7 месеца.
Количество на глутен при отбиване на детето
Резултатите от проучване в Швеция показва, че предлагането на глутен в големи количества в сравнение с малки или средни количества увеличава риска от целиакия.
Тези данни подкрепят предишни констатации от същата страна,в средата на 1980 г., когато е преживяна епидемия от целиакия при деца на възраст до 2 години. Двукратно увеличение на средната дневна консумация на глутен е последвано от четирикратно увеличение в честотата на целиакия. Когато глутеновата консумация е намаляла 10 години по-късно, е имало рязък спад в честотата на заболяването. Освен това, възрастта на въвеждане на глутен по време на епидемията е била 4 месеца. Изместването на възрастта за въвеждане на 6 месеца, при което се е увеличил и делът на деца, при които глутенът се въвежда на фона на кърмене е довел до рязко спадане на болните от това заболяване.
Приложение на про и пребиотици
Има предположения, че е възможно някои пробиотици да имат положителен ефект за предпазването от целиакия. На този етап няма потвърдени доказателства. Наблюдението, че децата с по-висок риск за целиакия имат чревна микробна флора различна от тази на деца с нисък риск за целиакия е основание за проучвания в тази област.
На този етап официалното становище на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, с което се съобразяват всички европейски страни е, че
- е разумно да се избягват както рано (<4 месеца), така и късно ( на 7 и повече месеца) въвеждане на глутен;
- въвеждането на глутен трябва да става постепенно, докато все още бебето е на кърма, тъй като това може да намали риска от целиакия, захарен диабет тип 1 и алергия към пшеница.
Тези препоръки се отнасят както за деца с по-висок риск за целиакия, така и за тези, при които рискът е нисък.
За повече информация тук
Автор: Д-р Ружа Панчева