Начало >
онлайн училище >
лекции >
бременност >
Хранене >
Как да се храним по време на бременността (част 2)


Зареждане на видеото ...
Как да се храним по време на бременността (част 2)Бременност > Хранене
Бременност
Как да се храним по време на бременността (част 2)
От 27.11.2012, видяно 2574 пъти
2012-11-27 19:00:00
При бременност възниква сложна, развиваща се в морфологично и функционално отношение единна система: майка – плод – плацента. Тя е със специфичен метаболизъм и предявява нови физиологични изисквания, към хранителния внос.
Майчиния организъм по време на бременност претърпява изменения в почти всички органи и системи , а също така и в тяхната регулация от нервната система и ендокринните жлези. Приетата норма за наддаване на тегло у нас при бременност е 12 кг.
Основни правила на здравословно хранене:
- Да не се наблюдава коренна промяна в режима и менюто на майката
- Храната трябва да бъде добре обработена, добре сдъвкана
- Да се избягва храненето до чувство на ситост
- След 20 г.с. да се премине към 5 кратно приемана на храна
- Смесване на не съвместими продукти предизвиква взрив в работата на жлезите с вътрешна секреция
- Хубаво е след 20 г.с. да има т.н. разтоварващи дни, в които да приема само плодове от един вид и вода.
След 20 г.с. трявба да :
- 20-24 г.с. – организма на жената се нуждае от по-голямо количество желязо, но за неговото усвояване, трябва да си осигурим достатъчен прием на витамин Ц. Добри източници на желязо са бадеми, овесени ядки, жито, спанак, коприва, стафиди, ряпа и др.
- 25-28 г.с. – за този период са характерни т.н. киселини в стомаха. Необходимо е да се избягват мазните, пикантни храни и газираните напитки. Констипацията е често срещано явление, като за нейното отстраняване трябва да се приемат храни от растителен произход, които съдържат неразтворени влакна увеличаващи движението и очистването на червата. Пропоръчителни са пълно зърнестия хляб, суровите зеленчуци, увесените ядки, приема на повече течности и супи.
- 29-32 г.с. – не наситени мастни киселини са особено необходими. Омега 3 мастните киселини подпомагат развитието на мозъка и очите на бебето. Добри източници на омега 3 са: рибата, зелените листни зеленчуци, семената и други.
- 35-36 г.с. – плода е напълно оформен и складира мастните депа, подготвя се за външния свят. Разнообразното меню, което е богато на плодове и на зеленчуци подпомага развитието на имунната система на плода .
- 37-40 г.с. – необходимо е да се консумира храна богата на витамин Б 12, който се съдържа е животинските продукти, не тлъстите меса, ниско маслените млечни продукти и други.
Коментари ()
Трябва да сте логнат потребител, за да можете да коментирате.
Безопасно ли е?
В рубриката ни Безопасно ли е ще разкрием интересни факти свързани с безопасността и ежедневните неща по време на бременността.
Нашите приятели | Връзки | Секции | За нас |