

Зареждане на видеото ...
Глутенът и чувствителността към глутен в детска възрастГлутенът и чувствителността към глутен в детска възраст
Глутенът е сборен термин за протеини, които се съдържат в някои зърнени култури – пшеница, ръж, ечемик (в тяхната централна част - ендосперма).
Различните заболявания на чувствителност към глутен са: цьолиакията, алергия към пшеница, нецелиакична чувствителност към глутен. При тях се налага различно по продължителност време на ограничение от храни съдържащи глутен.
Цьолиакията е най-честото имуномедиирано, автоимунно генетично заболяване в света. Около 1 до 3% от западния свят има изява на това заболяване. При него при консумацията на глутен настъпват определени изменения в тънкочревната лигавица и в резултат на това се образуват авто антитела срещу нея, които я правят по-пропусклива. Тя е пропусклива по отношение на различни хранителни вещества и заедно с това е нарушена абсорцията (усвояването на определени макро и микро нутриенти). При това заболяване има прояви както от страна на храносмилателния тракт, така и от страна на различни органи и системи в организма. При децата до 2г. възраст доминира така наречената класическа форма, при която може да има хронична диария, коремна болка или подуване, забавяне в растежа, желязодефицитна анемия, както и други симптоми. Над 2г. възраст, както и при деца в пубертета и при отраснали индивиди, доминират некласическите симптоми, при които симтомите от страна на храносмилателния тракт са доста по-малко и по-изтрити. Симптомите могат да бъдат: обрив, желязодефицитна анемия, остреопороза, нарушение в менструацията, усложнения при забременяването и износването на плода и други състояния (промяна на настроенията, мигренозни болки, главоболие и др.)
Нашите приятели | Връзки | Секции | За нас |