Зареждане на видеото ...

Заекване при малките деца
Детска Възраст > Развитие
  Детска Възраст

Заекване при малките деца

От 11.11.2014, видяно 1798 пъти

Често заекването в ранна детска възраст не е постоянно - то има епизодичност и ту се появява, ту изчезва, затова не винаги едно деце може веднага да се диагностицира или да се определи като заекващо.

Обикновено се смята, че има генетична компонента в идеологията на заекването, защото много голям процент от хората, които заекват, имат в рода си други заекващи роднини.

Други говорни и езикови проблеми също могат да съпътстват или да предизвикат такава дисфлуентност, както и някакъв вид изоставане в развитието. От друга страна, много хора сред заекващите са с много висока интелигентност.

При малките деца, в хода на овладяване на езиковото развитие, се смята, че може да има разлики в мозъчното продуциране на езика или по-конкретно поради различното локализиране на мозъчните зони на езиковите процеси. Всеки езиков процес може да използва ресурси от различни мозъчни структури. Когато тези мозъчни зони не са подредени в обичайния алгоритъм, могат да настъпят проблеми в говоримата реч.

Заекването започва да се появява при децата още от ранна възраст - при тяхното проговаряне. Ако се забележат такива симптоми, е хубаво да се вземе предвид характера на детето. Хубаво е да се посети специалист след пълното развитие на говорните умения на детето - около 3-годишна възраст. Възможно е също така при детето да няма заекване, а запъване при говора. Симптомите за наличието на двете нарушения са различни и съответно се проявява по различен начин.