Зареждане на видеото ...

Училищни тригери за отключване на астма - част 2
Детска Възраст > Здраве
  Детска Възраст

Тригери за отключване на астма - част 2

От 10.09.2015, видяно 6507 пъти
  • Пушенето при по-големите деца. Ясно е, че едно дете с астма не би трябвало да пуши, но когато то е в близък контакт със съучениците си, които пушат, особено когато това се извършва в малки помещения, в които е трудно проветряването, рискът от получаване на присът е много голям.

  • При по-големите ученици голяма роля оказва нивото на стрес. В една изключително крехка и нестабилна възраст, каквато е пубертетът, комбинацията от стрес и хормоналния фактор, както и психологически особености на тази тийнейджурска възраст, правят астмата особено лабилна през този период, затова хората около детето с астма трябва да са наясно, както и подготвени за реакция при евентуален пристъп. Важно е също децата в класа да бъдат подготвени, че имат съученик с такова състояние, за да се избегнат подигравки и ситуации, които биха утежнили състоянието.

Какво трябва да знаем и как да помогнем на дете, което е с пристъп? Първо детето само трябва да е наясно с диагнозата си, трябва винаги да има в себе си помпичката, с която се лекува и особено тази, която е за облекчаване на пристъпите - това са така наречените “спешни помпички”. Те неслучайно са със син цвят, защото той се асоциира с въздуха.