

Зареждане на видеото ...
Ползите от кърмата - част 3Ползите от кърмата - част 3
Има данни, че пробиотиците притежават потенциала да намаляват риска от развитието във времето на рак на правото и дебелото черво и на някои други видове рак, така че е добре още от ранна детска възраст децата да бъдат приучвани да консумират редовно кисело-млечни продукти: кисело мляко, сирене и кашкавал. Млякото и млечните продукти могат да намалят риска от развитието на кариес на зъбите, благодарение на алкалната реакция, с която съдействат за неутрализирането на киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и които разрушават зъбния емайл. Млечно-киселите бактерии в киселото мляко подтискат развитието на микроорганизмите и в устната кухина. Има данни, че не само пробиотиците в киселото мляко имат потенциал да намаляват риска за някои заболявания. Същият ефект могат да имат и така наречените олигозахариди или пребиотици. Това са хранителни вещества, които могат да не се усвояват от организма, но бидейки в храносмилателния тракт подкрепят развитието на пробиотични микроорганизми. Счита се, че при редовната консумация на кисело мляко се намалява риска за развитие (във времето) на рак на дебелото черво и се подпомага усвояването на съдържащите се в млякото калций и витамин Д, както и някои други видове рак. Млякото и млечните продукти съдържат също така някои ненаситени масни киселини, в малки количества, които също имат биологични ефекти.
Нашите приятели | Връзки | Секции | За нас |